Zijn die gezonde snacks wel echt zo gezond?

“Een gezond tussendoortje”.
“Zonder toegevoegde suikers”. 
“Boordevol gezonde bouwstoffen”. 
Vezelrijk, boordevol goede granen”.

Regelmatig worden we in de schappen van de supermarkt en folders overspoeld en misleid door etiketten en reclame-uitingen bij producten. Het lijkt alsof ze heel gezond zijn, maar is dat ook zo?

Eerlijk gezegd klinken bovenstaande uitingen ook helemaal niet verkeerd. Ik kan mij heel goed voorstellen dat wanneer je dat leest, je ook daadwerkelijk denkt, dat je iets goeds te pakken hebt.

Ik zet daarom een aantal adviezen op een rij om je een klein beetje te helpen bij het bepalen of een tussendoortje nu echt gezond is of niet.

(1) Het aantal calorieën
Het klinkt misschien als een inkoppertje. Toch is het aantal calorieën een van de belangrijkste dingen om naar te kijken bij een tussendoortje. Wil je afvallen, dan is het goed om je bewust te zijn van de hoeveelheid calorieën, die je op een dag naar binnenkrijgt. Een tussendoortje is een kleine maaltijd om je energielevel en je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Dat betekent dus dat het niet teveel calorieën mag bevatten. Gemiddeld mag een tussendoortje tussen de 100 en 150 kcal bevatten, maar als je wilt afvallen, mag dat ook gerust wat lager zijn.

(2) Geen toegevoegde suikers
Koolhydraten zijn suikers, maar die zijn niet per definitie slecht. Het draait allemaal om het soort koolhydraten. Enkelvoudige koolhydraten zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en complexe koolhydraten zorgen voor een geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel.  “Er zijn geen suikers aan toegevoegd” klinkt dus goed, maar er zitten misschien wel natuurlijke suikers in. Natuurlijk suikers kunnen ook zorgen voor een grote schommeling in de bloedsuikerspiegel en daarmee de vraag naar suikers versterken.

Let daarom bij het etiket altijd op de koolhydraten, en met name de suikers. En vergis je niet, want suiker heeft een heleboel schuilnamen. Een paar voorbeelden: dextrose, fructose, glucose, lactose, maltose, sacharose.  Daarnaast is het aantal vezels ook een goede indicatie om te zien hoe snel een tussendoortje de bloedsuikerspiegel doet stijgen. Hoe meer vezels, hoe beter.

(3) Gezonde vetten
Net als koolhydraten zijn vetten een onmisbaar onderdeel in jouw voedingspatroon. En dan met name de gezonde vetten. Deze bevatten namelijk essentiële omega-vetzuren, die de kans op hart- en vaatziekten verlagen. Gezonde vetten vind je onder andere in vis, noten en avocado. Gezonde vetten zijn noodzakelijk, maar bevatten wel veel calorieën. In dit geval is TEVEEL nooit goed. Neem dus een handje noten en niet een heel bakje. Neem een halve avocado en geen hele. Een groot voordeel is dat vetten ook zorgen voor een goed verzadigingsgevoel, waardoor je er weer even tegenaan kunt.

(4) Voedingsstoffen
Het is goed om je bij elk tussendoortje af te vragen of het echt iets toevoegt aan je gezondheid of dat het met name kunstmatige bewerkte producten zijn? Natuurlijke, onbewerkte producten, zoals snoepgroente, noten of een gekookt eitje leveren een grotere bijdrage aan jouw gezondheid, dan een mueslireep of een eiwitshake. Dit komt, omdat er ook vitamines en mineralen in zitten, die meestal niet of in mindere mate in bewerkte producten zitten. Vraag je dus niet alleen af: “Word ik hier blij van?”, maar vooral “Wordt mijn lichaam hier blij van?”

Ik hoop dat je door deze adviezen een klein beetje beter in kunt schatten of een bepaald tussendoortje gezond is of niet. En als je het echt niet weet, kun je het natuurlijk altijd aan een van de coaches bij Amstelhof vragen.

Meer blogs lezen?