Wat is een gezond beweegpatroon?

Als je een zittend beroep hebt, is het erg belangrijk om daar voldoende lichaamsbeweging tegenover te zetten. Niet alleen om fit te blijven, maar ook om lichamelijke klachten en overgewicht te voorkomen. Door de lockdown werken we echter veel thuis en spenderen we soms uren zittend achter onze computers.

Sportverenigingen en sportscholen zijn gesloten, waardoor onze vaste uurtjes sporten ineens niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Hoe komen we dan toch aan voldoende beweging? En hoeveel zouden we eigenlijk moeten bewegen voor een gezond beweegpatroon? 

De beweegrichtlijnen

Mensen die voldoende bewegen, hebben minder kans op gezondheidsklachten. De weerstand verbetert en fitte mensen worden minder snel ziek. Dit is niet alleen gunstig voor de werkgevers (omdat werknemers minder vaak ziek zijn), maar ook voor de druk op onze gezondheidszorg.

De overheid heeft daarom beweegrichtlijnen opgesteld met als doel de mensen te stimuleren om meer te bewegen. Deze beweegrichtlijnen geven advies over de hoeveelheid lichaamsbeweging die noodzakelijk is om gezond te blijven.

In de beweegrichtlijnen wordt er onderscheid gemaakt in drie intensiteiten van bewegen:

(1) Licht intensief: je hebt geen merkbare verhoogde hartslag of versnelde ademhaling.

(2) Matig intensief: je hebt een verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling.

(3) Zwaar intensief: je zweet en raakt buiten adem.

De intensiteit van een activiteit verschilt natuurlijk per persoon. Sommige mensen zullen van een fietstochtje naar de supermarkt al buiten adem raken, terwijl anderen pas buiten adem raken van een rondje mountainbiken of hardlopen.

Ook is er een verschil gemaakt in de richtlijnen voor kinderen en volwassenen:

Kinderen 4 t/m 18 jaar: 
•   1 uur per dag matig intensief bewegen
•   3x per week spier- en botversterkende activiteiten

Volwassenen en ouderen:
•   2,5 uur per week matig intensief bewegen
•   2x per week spier- en botversterkende activiteiten
•   Balansoefeningen voor ouderen

Het beste is natuurlijk om deze activiteiten zoveel mogelijk over de week te verdelen en niet alles op dezelfde dag te plannen. 

Wat wordt er verstaan onder spier- en botversterkende activiteiten?

Spierversterkende activiteiten: het trainen van kracht, uithoudingsvermogen en omvang van de spieren, bijvoorbeeld met fitness, hardlopen, bootcamps en zwemmen.

Botversterkende activiteiten: het lichaam met het eigen gewicht belasten, bijvoorbeeld met dansen, trampoline- en touwtjespringen.

Zelfs als de sportscholen en verenigingen gesloten zijn, kunnen we nog genoeg activiteiten ondernemen om aan de beweegrichtlijnen te voldoen. Als we lekker naar buiten willen gaan, kunnen we denken aan: stevig wandelen, hardlopen, touwtjespringen, fietsen of skeeleren.

Willen we liever binnen iets doen, omdat het weer het niet toelaat? Dan kunnen we denken aan: oefeningen met lichaamsgewicht, dansen, traplopen of gewoon de vloer eens lekker dweilen.

Met een beetje creativiteit en een halfuurtje per dag komen we de lockdown wel gezond door. 

Geschreven door Debby Koper

Bronnen: 
Kenniscentrum Sport en Bewegen (2017) Beweegrichtlijnen. Geraadpleegd op 28 januari 2021. 

Rijksoverheid (2017) Sport en Gezondheid. Geraadpleegd op 28 januari 2021.

Meer blogs lezen?