Waarom het veranderen van je leefstijl zo lastig is

Iedereen kent het wel: de goede voornemens. 

Vol goede moed stap je naar de sportschool om te beginnen met een nieuwe poging om nu echt regelmatig te gaan bewegen. De eerste maand gaat goed; je voelt je gezonder en fitter. Maar daarna komt er steeds vaker iets belangrijks tussen en zakt de motivatie een beetje weg. Voor je er erg in hebt, ben je ineens een van de anonieme donateurs van de sportschool.

Of je hebt jezelf voorgenomen om nu echt gezond te gaan eten. Je trakteert jezelf op een lekker gezond ontbijt en neemt een stuk fruit en een lunchsalade mee naar je werk. Op je werk krijg je een heleboel complimenten over hoe goed je bezig bent. Rond 15:00 uur komt er plotseling een grote taart op tafel, vanwege een collega die 25 jaar in dienst is. Dat kun je natuurlijk niet afslaan en je neemt een lekker stukje taart. Oeps…”

Hoe komt het nu dat veranderen zo lastig is?

De hersenen bestaan uit 3 verschillende delen: het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en het mensenbrein. Gewoontes veranderen is lastig, omdat deze 3 hersendelen met elkaar in conflict komen. Het reptielenbrein houdt van gewenning, het zoogdierenbrein baseert zich op emoties en het mensenbrein probeert alles te beredeneren. Een voorbeeld: Je neemt een koekje bij de koffie.

•   Het reptielenbrein zegt: “Een koekje hoort bij de koffie.”
•   Het zoogdierenbrein zegt: “Ik word blij van een koekje bij de koffie.” 
•   Het mensenbrein zegt: “Een koekje bij de koffie is helemaal niet gezond.”

Om te veranderen moet het mensenbrein dus een tijdje de andere twee delen domineren, totdat de nieuwe gewoonte een gewenning wordt en je jezelf daar prettig bij voelt.

Hoe kan ik zorgen dat mijn verandering wel slaagt?

Veranderen begint natuurlijk met het stellen van een doel. Een doelstelling stellen we meestal volgens het SMART-principe. Dit betekent dat een doel Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden moet zijn. Heb je het doel voor jezelf duidelijk? Dan is het tijd voor de volgende stap. Als je namelijk een doel hebt gesteld voor het veranderen van jouw leefstijl, dan is het goed om eerst een paar vragen duidelijk voor jezelf te beantwoorden.

Droomscenario

•   Wat is mijn ultieme droom wat ik met deze verandering probeer te bereiken?
•   Waarom wil ik dit zo graag?
•   Welke voordelen gaat dit mij opleveren?

Het is belangrijk om dit duidelijk te visualiseren voor jezelf. In moeilijke periodes kan het helpen om hier aan terug te denken en te beseffen, waar je het allemaal voor doet.

Voor- en nadelen

•   Wegen de voordelen van mijn verandering op tegen de nadelen ervan?
•   Wat moet ik ervoor opgeven?
•   Heb ik dat ervoor over?

Deze vragen stel je jezelf om te achterhalen hoe hoog de motivatie is om te veranderen. Zijn er veel meer nadelen dan voordelen aan jouw bedachte verandering? Dan hoef je er meestal niet eens aan te beginnen. Je hebt dan ontzettend veel discipline nodig om het vol te houden. Besef wel dat verandering vaak betekent, dat je een oude gewoonte moet opgeven.

Verantwoordelijkheid nemen

•   Wie is er verantwoordelijk voor het behalen van mijn doel?
•   Doe ik het voor mezelf of doe ik het voor een ander?
•   Welke sterke eigenschappen kunnen mij helpen bij deze verandering?

Als je wilt veranderen heb je een sterke interne motivatie nodig. Dat betekent dat je het zelf heel graag moet willen en dat je de volledige verantwoordelijkheid neemt. Gaat er iets mis? Dan komt dat door de keuzes die je zelf hebt gemaakt en zul jij er iets aan moeten doen. Gaat het goed? Dan kun je heel trots op jezelf zijn.

Optimaliseren van de omgeving

•   Wie kan mij tot steun zijn in mijn omgeving?
•   Welke verleidingen of belemmeringen zijn er in mijn omgeving?
•   Hoe kan ik deze weerstaan of, beter nog, voorkomen?

De rol van de omgeving wordt vaak een beetje onderschat, maar heeft een grote invloed op veranderen. Daarom is het belangrijk om van tevoren in kaart te brengen welke aspecten van jouw omgeving jou kunnen helpen of juist kunnen belemmeren bij het veranderen van jouw leefstijl.

Heb je bovenstaande vragen beantwoord en heb je een duidelijk beeld van wat je wilt en hoe je dat gaat bereiken? Dan is de kans groot, dat je dit keer wel gaat slagen. Succes!

Check onze website voor meer informatie over de activiteiten en workouts

Deze blog is geschreven door Debby.

Meer blogs lezen?