Waarom groene thee zo gezond voor je is

Een lekker warm bakkie thee bij mijn ontbijt of om drie uur ’s middags. Ik word er blij van! We horen allemaal regelmatig, dat je het beste groene thee kunt drinken. Dat is gezonder.

Is het drinken van groene thee echt gezonder, dan het drinken van andere soorten thee? En welke gezondheidsvoordelen biedt groene thee dan? In deze blog vertel ik jullie meer over gezonde thee.

Verschillende soorten thee

• Zwarte thee heeft veel overeenkomsten met groene thee. Ze zijn afkomstig van dezelfde theeplant en bevatten beiden flavonoiden (antioxidanten). Opvallend is ook, dat zowel groene als zwarte thee cafeïne (oftewel theïne) bevat. Veel mensen denken (inclusief ikzelf dacht) dat groene thee gezonder is, omdat het geen theïne bevat. Dit blijkt dus een fabeltje te zijn.

• Het verschil tussen zwarte en groene thee is, dat de groene thee niet geoxideerd is en de zwarte thee wel. Dit zorgt voor het verschil in kleur en structuur, maar ook voor een verschil in type flavonoiden. Groene thee schijnt positievere effecten te hebben tegen celschade, terwijl zwarte thee met name positieve effecten lijkt te hebben op de functie van de bloedvaten. Groene en zwarte thee hebben dus beiden een gunstig effect op onze gezondheid.

• Oolong thee is een theevorm die half geoxideerd is. Deze kun je dus zien als een gulden middenweg tussen groene en zwarte thee.

• Witte thee is de meest pure vorm van thee en is nauwelijks bewerkt. Deze is net als groene thee ook niet geoxideerd. Over de gezondheidseffecten van deze soort thee is nog niet veel bekend.

• Kruidenthee is eigenlijk geen thee. De smaak is afkomstig van vruchten, planten of kruiden, maar niet van de theeplant. Het draagt wel bij aan jouw vochtinname, maar biedt niet de voordelen van echte thee. Sommige kruidenthee kan zelfs de bloeddruk verhogen, zoals zoethout of steranijs. Drink deze daarom ook met mate.

• IJsthee is afgekoelde thee. Echter door de hoeveelheid suiker, die er aan toegevoegd wordt, is het lang niet zo gezond als gewone thee.

De gezondheidsvoordelen van groene thee

- Het draagt bij aan een goede vochtbalans in het lichaam.
- Het bevat flavonoiden (antioxidanten), die celbeschadigingen helpen voorkomen. Dit worden ook wel polyfenolen genoemd.
- Het bevat theïne (oftewel cafeïne), wat helpt tegen vermoeidheid en ook de alertheid verhoogt.
- Het verbetert de mondhygiëne, door het remmende effect van de polyfenolen op bacteriën.
- Het verlaagt de bloeddruk.
- Het verlaagt het risico op bepaalde vormen van kanker.
- Het verkleint de kans op een beroerte.
- Het verkleint de kans op diabetes type II.

Conclusie: groene thee is zeker gezond. Het is echter net zo gezond als zwarte thee.

Het advies van het voedingscentrum is om 3 koppen (groene) thee per dag te drinken om er gezondheidswinst uit te halen. Dus ik zou zeggen: “It’s tea time!”.

Deze blog is geschreven door Debby.

Meer blogs lezen?