Vitamine D: een essentiële vitamine

Het is weer lente en dat is het perfecte seizoen om naar buiten te gaan. Het wordt warmer, maar het is nog niet bloedheet. Alle bloemen en planten groeien en bloeien. Er worden overal jonge dieren geboren. Kortom er zijn een heleboel dingen waar je van kunt genieten in de buitenlucht. Daar hoort het zonnetje natuurlijk ook bij. En een beetje zonneschijn is niet alleen fijn om een bruin kleurtje van te krijgen, maar het is bovendien erg nuttig voor de aanmaak van vitamine D.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Dit houdt in dat het lichaam deze vitamine op kan slaan in vetweefsel. Het betekent tevens dat vitamine D beter in de darmen wordt opgenomen door de aanwezigheid van vet. Het is een vitamine, die het lichaam ook zelf aan kan maken.

Er zijn twee soorten vitamine D:

- Vitamine D2 (ergocalciferol). Dit vindt je in planten en micro-organismen, zoals schimmels en paddenstoelen.

- Vitamine D3 (cholecalciferol). Dit wordt gevormd in de huid van de mens onder invloed van zonlicht.

Waarom is vitamine D essentieel voor jouw lichaam?

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden. Het speelt een belangrijke rol bij de opname van calcium en fosfor uit de voeding. Die twee mineralen worden weer gebruikt om de stevigheid van botten en tanden te verhogen. Dit is dus noodzakelijk voor jonge kinderen, die nog in de groei zijn. Het is echter ook van groot belang voor ouderen voor het behoud van stevige botten en om botontkalking (osteoporose) te beperken. Vitamine D is ook nuttig voor een goede spierfunctie en de werking van het immuunsysteem.

Hoe krijg je vitamine D binnen?

De belangrijkste bron voor vitamine D is vette vis. Denk hierbij aan zalm, haring of makreel. In eieren en vlees vind je ook vitamine D, maar wel in mindere mate dan bij vette vis. Tegenwoordig wordt er ook kunstmatig vitamine D toegevoegd aan boter, zoals bak- en braadproducten, halvarine en margarine. Vitamine D is er tevens in supplementvorm. En natuurlijk kun je vitamine D zelf via het zonlicht aanmaken.

Hoeveel vitamine D heb je nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D is 10 microgram. Voor mensen boven de 70 is de ADH 20 microgram. Extra vitamine D wordt geadviseerd aan bepaalde groepen: zwangere vrouwen, mensen met een getinte huid, kinderen tot 4 jaar en als je niet veel buiten komt.

Een tekort aan vitamine D kan bij jonge kinderen zorgen voor afwijkingen aan het skelet. Bij volwassenen kan een tekort voor botontkalking of een verminderde spierfunctie zorgen.

Een overdosis vitamine D komt nauwelijks voor. Zelfs niet bij langdurige blootstelling aan de zon. In het uiterste geval kan een te hoge inname van vitamine D zorgen voor kalkafzettingen in het lichaam (hypercalcemie). Dit kan vrijwel alleen voorkomen bij een teveel aan supplementen.

Wist je trouwens dat je bij Amstelhof nu ook gratis vitamine D kunt krijgen?

We zijn namelijk gestart met ons buitensport programma, Amstelhof Outdoor! Dat betekent dat je weer lekker kunt bewegen onder begeleiding van een instructeur en dat je tegelijkertijd jouw vitamine D niveau kunt verhogen door het zonnetje.

Check onze website voor meer informatie over de activiteiten en workouts

Deze blog is geschreven door Debby.

Meer blogs lezen?