Tips voor een goede nachtrust

Het is een moeilijke tijd voor veel mensen. Sommige mensen zijn hun baan verloren of hun zaak dreigt failliet te gaan. Ze liggen wakker van het piekeren en hebben zorgen over de toekomst. Andere mensen hebben juist heel weinig te doen en missen sociale activiteiten, waardoor de motivatie om uit bed te komen erg laag is. Ze voelen zich lusteloos en depressief.

Een goede nachtrust is erg belangrijk voor de mentale fitheid van je brein. Na een nacht goed slapen zijn alle prikkels en gebeurtenissen van de vorige dag verwerkt. Je kunt dus weer met een frisse blik naar problemen en uitdagingen kijken en er beter mee omgaan. Je lichaam is hersteld, je hebt meer energie en je zit beter in je vel. Hoe kun je, ondanks alle uitdagingen van deze tijd, toch zorgen dat je goed slaapt? Ik geef je een aantal tips.

Structuur en regelmaat

•   Sta op een vast tijdstip op.
Wanneer je de ene dag heel vroeg opstaat en de volgende dag heel lang uitslaapt, raakt jouw interne klok een beetje ontregeld. Een keertje wat langer blijven liggen kan geen kwaad. Vaak is het wel zo, dat je er niet fitter door wakker wordt. Er is voor iedereen een optimaal aantal uren slaap.

•   Bepaal jouw optimaal aantal uren slaap.
Het slaappatroon bestaat uit meerdere cycli van verschillende fasen. Het is belangrijk dat je alle fasen van de slaap doorloopt om uitgerust wakker te worden. Bij sommige mensen duren deze fasen korter dan bij anderen. Het verschilt dus per persoon hoeveel uur slaap je nodig hebt. Ga bij jezelf na met hoeveel uur slaap jij je goed voelt. Pas jouw bedtijd hierop aan.

•   Ga op een vast tijdstip naar bed.
Na een hele dag werken is de productiviteit sterk verminderd en kun je beter jouw rust pakken. Al heb je nog zoveel te doen. En als je niets te doen hebt, is het heel verleidelijk om tot laat op te blijven. Maar ook daarvan ga je jezelf de volgende dag niet beter en fitter voelen.

Ontspanning

•   Kies voor een rustige sportactiviteit.
Van intensief sporten in de avond komt het lichaam in een alerte modus. Je kunt hierdoor minder makkelijk slapen. Wil je laat op de avond toch nog sporten? Kies dan voor een rustige activiteit, zoals wandelen of yoga.

•   Beperk schermtijd.
Vermijd het gebruik van telefoons, computers en televisies in het laatste uur, voordat je gaat slapen. Zonder het licht van deze schermen kan je lichaam melatonine aanmaken, waardoor je makkelijker in slaap valt.

•   Doe ademhalingsoefeningen.
Lig je in bed en kun je toch niet slapen? Probeer dan eens wat ademhalingsoefeningen. Focus op de buikademhaling door de handen op de buik te leggen. Adem rustig in en maak de buik daarbij bol. Adem rustig uit en maak de buik weer plat. Probeer de uitademing steeds iets te verlengen. Hierdoor ontspant het lichaam en kun je minder nadenken, omdat je focust op de ademhaling.

Piekeren voorkomen

•   Drink niet teveel in de avond.
Piekergedrag begint meestal, wanneer je wakker ligt. Door niet teveel te drinken vlak voordat je gaat slapen, voorkom je in ieder geval dat je wakker wordt van een volle blaas. Alcohol en cafeïne zijn zeker niet bevorderlijk voor de nachtrust, omdat je dan minder goed in de diepe slaap komt. Deze fase van de slaap is juist belangrijk voor de herstelprocessen van het lichaam.

•   Leg een notitieboekje naast je bed.
Piekergedachten blijven vaak in je hoofd ronddwalen. Door die gedachten op te schrijven in een notitieboekje, leeg je als het ware je hoofd. Een bijkomend voordeel is, dat je de dingen die je opschrijft de volgende dag ook niet kunt vergeten. Je kunt er dan met een heldere blik naar kijken.

•   Accepteer het.
Lig je toch wakker en blijf je maar piekeren? Dan is het het beste om je erbij neer te leggen. Accepteer dat je wakker ligt en even niet kunt slapen. Je ligt in ieder geval lekker en comfortabel in je bed. Vechten tegen het wakker liggen en je erover frustreren werkt alleen maar averechts.

SLAAP LEKKER!

Check onze website voor meer informatie over de activiteiten en workouts

Deze blog is geschreven door Debby.

Meer blogs lezen?