Sporten op een nuchtere maag

Er zijn mensen die prima de dag kunnen starten zonder te ontbijten. Ze gaan naar hun werk en eten pas 2 of 3 uur later wat. Ikzelf behoor tot de tegenovergestelde groep. Als ik niet ontbijt, krijg ik een hongerig en knorrig gevoel in mijn buik en word ik binnen korte tijd duizelig of misselijk. En niet onbelangrijk voor mijn omgeving; ik word er gewoon heel erg chagrijnig van. Toch pleiten sommige mensen ervoor om op nuchtere maag te gaan sporten. Wat willen ze hiermee bereiken en is dit wel verstandig om te doen?

Laat ik beginnen met te vertellen waarom het verstandig is om te ontbijten. Het ontbijt is de start van je dag. De hele nacht heeft het lichaam geen voedingsstoffen binnengekregen. Na 12 uur rust kan het dus wel wat nieuwe energie gebruiken. Het lichaam gebruikt deze energie voor de dagelijkse bezigheden, om te bewegen, maar ook om na te denken. Als je in de ochtend ook nog eens intensief wilt gaan sporten, dan heeft het lichaam alleen maar meer energie nodig.

Wat gebeurt er dan precies in het lichaam wanneer je niet ontbijt? Of je nu ontbijt of niet, het lichaam heeft gewoon energie nodig. Als er geen energie binnenkomt, dan gaat het lichaam zijn reserves en opslagplaatsen aanspreken. Dit betekent dat voor jouw dagelijkse bezigheden de vetreserves aangesproken worden. Dat is dan ook de voornaamste reden dat mensen hun ontbijt overslaan. Het nadeel van het overslaan van het ontbijt is, dat de bloedsuikerspiegel daalt. Dit komt, omdat de suikervoorraden opraken Hierdoor kun je duizelig of trillerig worden en je kunt er enorme honger van krijgen of zelfs hoofdpijn.

Zoals ik al eerder zei, heeft het lichaam extra energie nodig, wanneer je gaat sporten. Het heeft echter niet alleen meer energie nodig, maar ook andere energie. Voor de dagelijkse bezigheden kan het lichaam vet als energiebron gebruiken. Daar zijn voldoende voorraden van aanwezig in het lichaam. Voor intensief sporten gebruikt het lichaam echter voornamelijk koolhydraten, oftewel suikers, als energiebron. Deze voorraden zijn na een nacht goed slapen wel redelijk leeggeraakt. Ga je dus sporten op een nuchtere maag, dan kun je niet optimaal presteren.

Hoe kun je dan wel op een verstandige manier op een nuchtere maag sporten?

Het antwoord is simpel: niet te lang en niet te intensief. Sport je langer dan een uur, dan neemt jouw energieniveau te sterk af. De prestaties gaan eronder leiden en het herstel zal langer duren. Sport je te intensief, dan raken de koolhydraatbronnen volledig uitgeput. Het lichaam gaat eiwitten gebruiken als energiebron en dit kan ten koste van jouw spiermassa gaan. Dus zonder ontbijt kun je prima een training van minder dan een uur doen op een niveau, waarop je nog redelijk kunt praten. Het is wel verstandig om niet elke training op een nuchtere maag te doen. En vergeet vooral niet om wel gewoon water te drinken, want vocht heeft het lichaam altijd hard nodig tijdens een training.

Deze blog is geschreven door Debby.

Meer blogs lezen?