Miss you all so much!

Er komt een berichtje binnen op de Grit-groepsapp: “miss you all so much!”. Het is een hechte en fanatieke groep mensen die al weken niet meer samen mag gritten bij Amstelhof. Het maakt voor mij weer eens duidelijk hoe belangrijk de interactie met een groep mensen is. En hoe erg je het kunt missen.

We zijn bijna een jaar verder en Corona heeft een gigantische impact op ieders leven. Iedereen heeft een verhaal, iedereen gaat er op een andere manier mee om. Wat mij vooral opvalt is dat het momenteel een mentaal proces is. Er zijn inmiddels zoveel beperkingen; geen horeca, geen sportschool, geen kapper, geen winkels (de supermarkt is een uitje geworden), geen concerten en festivals en zo kan ik nog wel even doorgaan. Sinds kort is daar de avondklok bijgekomen. In ons hoofd wordt een stukje vrijheid ontnomen en daar reageert iedereen verschillend op. 

Onlangs was ik voor mijn werk in Los Angeles. Daar is hetzelfde beleid als in Nederland met mondkapjes. Terwijl ik buiten loop zie ik iedereen ook daar met een mondkapje lopen. Ik voelde mij bekeken zónder mondkapje en heb ‘m maar snel opgezet. Grappig te constateren dat je je confirmeert aan het groepsproces, zonder te protesteren ;-)

Hoe zorg je ervoor dat je niet wegzakt in moedeloosheid en dat je grip verliest in deze onzekere tijd? Zet jezelf op de eerste plaats en stel jezelf de volgende vragen: wat kan ik nu zeggen, denken, geloven of doen om mezelf te ondersteunen? Het zit soms in hele kleine dingen die de moeite waard zijn. Met een vriend of vriendin buiten wandelen, hardlopen of fietsen. Genieten van de zon op je gezicht, een vogel die fluit of een goed glas wijn. En durf hulp te vragen als je het niet meer weet. Dat is geen falen, dat is krachtig en helpt je vooruit.

Mijn mede-gritters.. Ik mis ze.. Ik mis het enthousiasme van juf Kim, ik mis die grens aantikken, ik mis mijn sportmaatjes die mij net even verder pushen, ik mis de koffie momenten na de les, ik mis Amstelhof.

Terwijl ik dit schrijf breekt de zon door en ik weet dat ergens dit jaar de sportscholen weer opengaan. Tot die tijd geniet ik van het hardlopen in het bos, de online yoga-lessen die ik volg en Amstelhof at Home.

Blijf gezond, geniet van de kleine dingen en wees lief voor jezelf.

Geschreven door Saskia Bos

Meer blogs lezen?