De voor- en nadelen van intermittent fasting

Je hoort er de laatste jaren heel veel over in de media. Er zijn inmiddels al veel mensen, die het een keer uitgeprobeerd hebben: INTERMITTENT FASTING, oftewel onderbroken vasten.

Hoe werkt het precies en wat zijn nu de voor- en nadelen van deze manier van afvallen? Ik zet enkele argumenten van voor- en tegenstanders voor jullie op een rijtje.

Hoe werkt intermittent fasting?

Bij intermittent fasting wordt er niet voorgeschreven wat je moet eten, maar er wordt wel verteld binnen welke periode je mag eten. Tijdens dit zogenaamde eetvenster, mag je eten en daarbuiten doe je aan vasten. Je eet dan niets, maar je mag nog wel koffie, thee en water drinken. Vaak wordt hierbij het 16/8 schema gebruikt, waarbij je dus 8 uur op een dag wel mag eten en 16 uur niet. Er zijn ook andere schema’s mogelijk, waarbij je bijvoorbeeld 1 a 2 dagen 24 uur niets eet. Belangrijk is dat je in ieder geval 12 uur achter elkaar vast. Het idee hierachter is, dat na 12 uur de glycogeenvoorraden (energievoorraden van suiker) in het lichaam leegraken, waardoor het lichaam overschakelt op vetverbranding. Je mag in de vastenperiode daarom ook geen koolhydraten of eiwitten drinken.

De voordelen

-    Je valt af van intermittent fasting, doordat er in een verkorte periode van eten meestal minder calorieën binnenkomen dan normaal.

-    Je kunt zelf bepalen wat je eet en hoeft dus niet alle lekkere dingen te laten staan.

-    Je stimuleert de vetverbranding tijdens de periode van vasten.

-    Intermittent fasting heeft een positief effect op verschillende waarden in het bloed. Er is een gunstig effect op de insulinewaarden en de insulineresistentie, wat weer goed is voor een gezonde bloedsuikerspiegel.

-    Intermittent fasting is geschikt voor bodybuilders, die droge spiermassa willen krijgen. Door het uitputten van de glycogeenvoorraden wordt de vetverbranding optimaal gestimuleerd tijdens het vasten.

De nadelen

-    Intermittent fasting helpt niet bij afvallen op de lange termijn. Het werkt hetzelfde als bij diëten. Na een tijdje val je terug in het oude eetpatroon en komen de kilo’s er weer bij. Met alleen intermittent fasting veranderen de ongezonde eetgewoontes dus niet.

-    Door het vasten, blijft het metabolisme op een laag pitje. Tijdens het eten wordt het lichaam juist aan het werk gezet en verbrandt er energie en calorieën.

-    De gezondheidsvoordelen van intermittent fasting zijn grotendeels toe te schrijven aan de gunstige effecten van het afvallen. Dit kun je dus ook verkrijgen door een dieet te volgen of simpelweg gezonder te gaan eten.

-    Door het vasten kan er een tekort komen aan belangrijke, essentiële voedingsstoffen. Dit resulteert in een futloos gevoel en een laag energieniveau.

-    Intermittent fasting is niet te combineren met intensieve sportsessies tijdens de vastenperiode. Voor intensieve activiteiten heeft het lichaam koolhydraten nodig als brandstof en deze bron wordt met intermittent fasting juist uitgeput. Intensief sporten resulteert dan in te lage bloedsuikerwaardes en een beroerd gevoel of soms zelfs flauwvallen. En in extreme gevallen gaat het lichaam eiwitten gebruik als brandstof en daarmee vermindert de spiermassa.

Zoals je dus kunt lezen zijn er genoeg redenen om juist wel of niet aan intermittent fasting te beginnen. Vorm er je eigen mening over en doe er je voordeel mee. Wil je het een keer uitproberen? Laat je dan eerst goed informeren. En wees je er van bewust dat er nog meer manieren zijn om op een gezonde wijze gewicht te verliezen.

Geschreven door Debby Koper

Meer blogs lezen?