Hoe komt het dat suiker zo verslavend is?

Waarschijnlijk kennen we allemaal wel van die momenten. Je voelt je moe of je hebt een drukke dag en je hebt zin iets lekkers. In de keuken of de voorraadkast ga je op zoek naar iets om die lekkere trek te stillen. Natuurlijk heb je allerlei gezonde producten in het zicht staan, maar uiteindelijk zwicht je toch voor dat pak koekjes of voor die reep chocola. Die je eigenlijk achter in de kast verstopt had om niet in de verleiding te komen.

Als je eenmaal begonnen bent, is het heel moeilijk om de discipline op te brengen om het bij 1 koekje of bij 1 blokje chocola te houden. Hoe komt het nu dat suiker zo verslavend werkt en wat kun je doen om dit effect te voorkomen?

Reden 1: Suiker heeft een effect op de bloedsuikerspiegel

Suiker heeft een belangrijk invloed op de bloedsuikerspiegel en daarmee ook op jouw energieniveau. Met name snelle suikers uit sapjes, snoepjes en koekjes zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel heel rap omhoog gaat. Hierdoor krijg je snel energie en voel je jezelf weer even beter. Dit is echter van korte duur. Bij een snel stijgende bloedsuikerspiegel, maakt jouw lichaam namelijk insuline aan, om de bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen.

Hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt, hoe alarmerender jouw lichaam het vindt en hoe meer insuline er aangemaakt wordt. Dit resulteert uiteindelijk in een snel dalende bloedsuikerspiegel. Hierdoor ben je weer terug bij af, want je voelt je weer moe en krijgt trek. Jouw lekkere trek stillen met een suikerrijke snack resulteert dus alleen maar in nog meer lekkere trek.

Reden 2: Suiker heeft een effect op het beloningscentrum in de hersenen

Vanuit de evolutie gezien is het logisch dat wij een voorkeur hebben voor suikerrijke, maar ook vette snacks. Deze bevatten veel calorieën en geven ons snel energie. Dit instinct was heel handig in tijden van voedselschaarste. Het is in de huidige tijd echter nutteloos geworden. Op elke hoek van de straat is tegenwoordig eten te koop en de verleidingen liggen overal op de loer.

Suikerrijk eten is daardoor moeilijk te weerstaan en geeft ons bovendien een goed gevoel. Zodra je namelijk suiker eet, geven jouw hersenen het stofje dopamine af. Dopamine zorgt voor een gevoel van beloning en activeert dus het beloningscentrum in de hersenen. Dit belonende gevoel zorgt ervoor dat je nog meer behoefte aan suiker krijgt. Je kunt je echter niet verschuilen achter het zinnetje: “Ik heb een suikerverslaving”. Suiker kan de controle over je eetlust wel ontregelen, maar, in tegenstelling tot drugs en alcohol, zorgt suiker niet voor een blijvende verandering in het beloningssysteem van de hersenen. Je kunt het dus gewoon veranderen.

Hoe voorkom ik het verslavende effect van suiker?

Oplossing 1: Stil je lekkere trek met vezelrijke producten, zodat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Denk aan een sneetje roggebrood, snoepgroenten of een appel met schil. Of kies voor een product met eiwitten of (gezonde) vetten, zodat je snel en langer verzadigd bent. Denk hierbij aan een handje noten of een bakje kwark.

Oplossing 2: Zorg dat je regelmatig eet om een stabiele bloedsuikerspiegel te houden. Wanneer je bloedsuikerspiegel geen flinke dalen vertoont, heb je minder snel een energiedip en kun je lekkere trek voorkomen. Dit houdt in, dat je ongeveer om de 2 a 3 uur een eetmomentje in kunt plannen.

Oplossing 3: Kies 1 moment in de week waarop je iets gaat eten, waar je echt zin in hebt. Bedenk van tevoren wat en hoeveel je gaat eten. Geniet van dit momentje en houd het bij dit momentje. Op deze manier kun je toch af en toe genieten van jouw "guilty pleasure”, maar voorkom je dat het een onstilbare trek of een soort verslaving wordt.

Deze blog is geschreven door Debby.

Meer blogs lezen?