Bewegen helpt tegen despressie

Inmiddels zitten we alweer een jaar lang opgescheept met een pandemie, waar maar geen einde aan lijkt te komen. Het is niet gek dat we ons daardoor af en toe een beetje down voelen.

We hebben minder sociale contacten om op terug te vallen. We kunnen niet naar de sportschool om onze negatieve gedachten eens lekker eruit te sporten. Bovendien zijn er weinig leuke dingen om te doen, die ons kunnen afleiden van alle negativiteit. Depressieve gevoelens liggen dan al snel op de loer. Bij een echte depressie is het vaak noodzakelijk, dat de huisarts een pilletje (anti-depressiva) voorschrijft. Maar wist je dat bewegen, als een natuurlijk medicijn, kan bijdragen aan het verminderen van depressieve gevoelens?

Bewegen heeft een positief effect op jouw stemming
Dit heeft met name te maken met een verbetering van het endorfinesysteem. Door fysieke activiteit wordt in de hypothalamus in de hersenen dit gelukshormoontje aangemaakt. Naast een toename van endorfine, zorgt bewegen ook voor een toename van norepinefrine, dopamine en serotonine. Door al deze hormonen of neurotransmitters voel je jezelf vrolijker, meer ontspannen en verdwijnen negatieve gevoelens naar de achtergrond.

Bewegen verbetert jouw slaappatroon
Wanneer je depressieve gevoelens ervaart, heb je vaak last van stress en pieker je veel. Dit komt de nachtrust niet ten goede en hierdoor kan er een slaaptekort ontstaan. Slaap is essentieel voor het herstel van je lichaam, maar ook voor het opladen van je brein. Door te bewegen, ontspan je makkelijker en maak je jouw hoofd leeg. Hierdoor slaap je beter en kun je beter omgaan met negatieve gevoelens.

Bewegen zorgt voor een positiever zelfbeeld
Door te bewegen verbetert jouw conditie, wordt je sterker en krijg je een strakker figuur. Je voelt je er fitter door en ziet jouw lichaam ook positief veranderen. Door deze zichtbare veranderingen of gewoon het feit dat je lekker actief bezig bent, krijg je ook nog eens positieve reacties uit jouw omgeving. Dit alles geeft je een goed gevoel over jezelf. In een positief zelfbeeld is er minder ruimte voor negatieve gedachtes en dus ook depressieve gevoelens.

Bewegen en piekeren kun je niet tegelijk
Hoe vaker je sport, hoe beter het anti-depressieve effect. Je creëert dan immers meer momenten met de bovenstaande voordelen. Het is echter ook belangrijk om een bepaalde intensiteit in het sporten te bereiken. Daarmee bedoel ik een intensiteit waarop je meer moeite moet doen om vooruit te komen, om jouw ademhaling onder controle te houden of het gewenste gewicht te tillen. Wanneer je op een dusdanige intensiteit beweegt, heb je geen tijd en energie meer om over andere dingen na te denken. Intensief bewegen werkt dus als een handrem op piekergedachtes.

Bewegen als preventieve maatregel
Bovenstaande voordelen van bewegen helpen allemaal bij het verminderen van depressieve gevoelens. Bewegen helpt echter ook preventief tegen het krijgen van een depressie of andere mentale klachten. Des te meer reden om ook te gaan bewegen, als je wel lekker in je vel zit.

Nu we niet binnen mogen sporten, zijn we voornamelijk aangewezen op het buiten sporten. Dit heeft nog een extra voordeel. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een groene omgeving stress-reducerend werkt. Dus ga lekker de polder in of zoek dat park op! En zit je in quarantaine? Dan kun je ook gewoon wat oefeningen doen naast de kamerplanten.

Deze blog is geschreven door Debby.

Meer blogs lezen?