10 clichés voor een gezonde leefstijl

Al die clichés over gezond eten en voldoende beweging. Soms kun je en wil je ze niet meer horen.

Toch kun je ze heel goed gebruiken om jouw huidige leefstijl te verbeteren. Ik heb 10 clichés voor jullie op een rij gezet om eens goed over na te denken:

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Plan jouw sport- en eetmomenten in. Leg jouw trainingsoutfit en sporttas klaar. Bereid de boodschappen en de maaltijden voor. Dat maakt het een stuk makkelijker om te gaan sporten en om gezond te eten. Bovendien voorkom je hiermee uitstelgedrag. 

2. Neem eerst een trede en dan pas de rest van de trap

Denk niet te groot, maar stel kleine doelen. Dus niet: “Ik wil 20 kg afvallen”, maar: “Ik wel elke week 1 kg afvallen.” Dit houdt het overzichtelijk en het is makkelijker om de motivatie hoog te houden.

 3. Pak de trap in plaats van de lift

Alle kleine beetjes helpen. (Nog zo’n cliché ;-)) Alles wat je extra beweegt op een dag is mooi meegenomen en draagt bij aan een gezondere en fittere leefstijl. Dus pak de trap, pak de fiets of maak een ommetje.

 4. Als je altijd doet wat je gedaan hebt, krijg je wat je altijd gekregen hebt

Stap uit je comfortzone. Jouw gewoontes hebben je gebracht naar waar je nu bent. Het is goed om te beseffen, dat als je wilt veranderen, je dus nieuwe of andere gewoontes moeten aanleren.

5. No pain, no gain.

Het mag moeite kosten en spierpijn opleveren om jouw doel te bereiken. Als je fluitend 10 kg af kon vallen of een killerbody kon krijgen, dan zagen we er natuurlijk allemaal al lang fit en gezond uit. Het gaat nu eenmaal niet vanzelf.

6. Meten is weten

De weegschaal vermijden bij overgewicht, is eigenlijk een beetje ontkennen dat je een probleem hebt. Als je jezelf daar blij bij voelt, is er niets op tegen. Maar als je het graag anders zou willen, dwing jezelf dan om te kijken waar je staat. Stap op die weegschaal en meet je vooruitgang!

7. Je bent wat je eet

Eet je ongezond en beweeg je te weinig, dan wordt je te zwaar en kun je gezondheidsklachten krijgen. Eet je gezond en beweeg je regelmatig, dan wordt je fit en voorkom je een heleboel gezondheidsklachten.

8. Echte schoonheid komt van binnen

Wat je naar binnen stopt, zie je ook aan de buitenkant. Met name aan de huid, kun je een hoop aflezen. Voldoende drinken, volop vitamines en mineralen en goede vetten zorgen ervoor dat jouw huid er beter uit gaat zien.

9. Een verkeerde keuze, maakt het nog geen verloren zaak

Een misstap. We maken allemaal wel eens verkeerde keuzes. Fouten maken mag en daar kun je ook van leren. Het allerbelangrijkste is om jezelf daarna te herpakken en niet in de negatieve flow te blijven hangen. Dus kop op! Volgende keer beter!

10.  Alles in het leven draait om balans

Balans tussen calorie-inname en calorieverbruik. Balans tussen gezond eten en af en toe iets lekkers. Balans tussen inspanning en ontspanning. Balans tussen sporten en herstellen.

Soms is de balans even zoek en dat is heel normaal. Dat betekent gewoon dat je wat extra energie aan de andere kant van de weegschaal moet stoppen. Dus heb je de ene week iets te weinig bewogen, doe dan de volgende week elke dag wat. Of heb je teveel ongezonde dingen gegeten met de kerst, eet de dagen daarna dan iets minder en supergezond.

Deze blog is geschreven door Debby.

Meer blogs lezen?